fbpx

5-те винени региона в Италия, които трябва да посетите за деня на Влюбените


„Който умее да дегустира, вече не просто пие вино, а опитва тайни. „

– Салвадор Дали

Виното е най-известната напитка в света. Хората са говорили и писали за него в най-различни форми. Виното е това, което избираме, когато искаме да отпразнуваме нещо. То е и това, което ни идва на ум, когато искаме да покажем обичта си. 

В този ред на мисли, не е чудно, че празникът на виното и любовта е един… или по-скоро се празнува в един и същ ден. Независимо дали ще се отдадете на романтично преживяване с любимия по повод Св. Валентин, или ще отпразнувате Трифон Зарезан, бутилка класно вино винаги е в менюто… и винаги е италианско или френско. 

Знаете ли, че Италия е страната, която освен че е известна с живописните си гледки и богата история, е и най-големият производител на вино в света. Да, задминава дори Франция! Това прави Италия идеалното място, което да посетите, ако искате да се насладите на романтика и хубаво вино.

Но винените региони в Италия са много. Така възниква въпросът: Кой да посетите?

Ако планирате романтична екскурзия с любимия и искате да я съчетаете с обиколка на най-добрите изби в Италия, ето 5-те най-добри винени региона в страната, които непременно да посетите. 


Сан Джиминяно

1.Сан Джиминяно е малък хълм в провинция Сиена, който се намира в живописната Тоскана в централна Италия. Градът се отличава с това, че има вино, кръстено на него – Vernaccia di San Gimignano, което е бяло вино и се прави от гроздето Vernaccia. Смята се, че сортът Вернача от Сан Джиминяно е различен от другите сортове грозде Вернача, отглеждани в Италия и считани за един от най-старите сортове грозде. Виното Vernaccia di San Gimignano се счита за едно от най-добрите вина на Италия. То има честта да бъде първото италианско вино с DOC. (Denominazione di origine controllata), което е гаранция за качество за любителите на италианското вино.


Монтепулчано

Другият регион на Тоскана, популярен с виното си, е Монтепулчано. Град, разположен на хълм и друга община на Сиена, Монтепулчано е известен с „пици“ – дебела, ръчно навита паста. Но ние сме тук, за да говорим за вино, а виното е другото нещо, с което Монтепулчано е известен в цял свят. Vino Nobile di Montepulciano е вино, което не се прави от гроздето Монтепулчано, а се произвежда от грозде Санджовезе и получава името Монтепулчано, тъй като се прави там. Има и други забележителни вина, които да опитате в Монтепулчано като Rosso di Montepulciano, Novello, Nobile di Montepulciano Riserva и Grappa.

Пиемонт

Пътуването към северозападната част на Тоскана ще ви отведе в регионът Пиемонт – най-западният регион на Италия, който споделя границите си с Франция и Швейцария. Пиемонт е популярен със своето вино Barolo, което се произвежда в общините на провинцията Кунео. Barolo се прави от грозде Nebbiolo, а на виното са му нужни цели 38 месеца, за да узрее. В продължение на година и половина след този период виното отлежава с дървесина. Barolo е вино, което е предизвикало противоречие със своите двойни производствени стилове – традиционен и модерен. Модерният стил съкращава времето за ферментация, но пък променя и вкуса, от където се появява конфликтът. Но, независимо от всичко, ако посетите Пиемонт, непременно се насладете на бутилка Barolo.

ОРВИЕТО

Умбрия, най-централната част на Италия, има регион за производство на вино – Орвието в провинция Терни. Орвието е живописен град, който си заслужава да посетите. Разположен върху вулканичен камък, градът може да се похвали с богата на минерали почва, прекрасна за отглеждане на грозде и производство на вино. Орвието е известно с производството на виното Орвието още от средновековието. Ето защо, ако тръгнете на винено пътешествие в Италия, непременно опитайте това вино и се потопете в традиция и история. 

Витория

Ако искате да се отделите от континентална Италия, посетете Сицилия – остров, известен с хиляди неща. Огромният остров е разделен на 9 провинции, в една от които се намира винопроизводителният регион Витория. Витория е най-младият град в провинцията и е известен със своята бродерия. Друго нещо, с което градът е известен, е виното, което произвежда, което е единственото вино, получило престижния италиански статут DOCG (Denominazione di origine controllata e Garantita), което е и най-високата оценка, която едно вино може да получи в Италия – Cerasuolo di Vittoria. Името на виното Cerasuolo, което означава черешово, идва от цвета, който има – наситено червено. Cerasuolo се произвежда от грозде Nero d’Avola и Frappato, което му придава плодов вкус. 

Италия е страна, която може да ви даде много. Ако сте любител на виното и искате да комбинирате тази страст с романтика, организирайте винена екскурзия с любимия в Италия. Посетете описаните региони и се насладете на прекрасно вино, живописни гледки и много любов. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Затвори

Вход/регистрация

Затвори

Количка (0)

Количката е празна Няма добавени продукти в количката.Language